Два варианта за третия лъч на метрото 18.05 | 19:55

По-вероятното трасе на този етап е между бул. "Вл. Вазов" и кв. "Овча купел"

От Андриян Георгиев

Два са вариантите за двете направления на третия лъч на столичното метро - от бул. "Ботевградско шосе" до кв. "Княжево" и от бул. "Владимир Вазов" до кв. "Овча купел".

До края на юни чешката фирма "Метропроект Прага" трябва да направи предпроектни проучвания за вариантите, които са дадени за двете основни трасета.

За първия вариант е направено преброяване на жилищните сгради по булевардите "Цар Борис III" и по бул. "Владимир  Вазов".

Оказало се е, че тези по бул. "Вл. Вазов" превишават като брой другите по булеварда към "Княжево", обясни Стоян Братоев, изпълнителен директор на  "Метрополитен" ЕАД, цитиран от БТА.

Това е и причината да се търси алтернативен на очертания по общия устройствен план маршрут, коментира още Братоев. Той допълни, че освен основното трасе, ще има и вариант за далекоперспективно развитие на третия лъч. 

Общата дължина на проучвания участък на третия лъч на метрото е около 16 км, като в него са предвидени 18 метростанции.

Последната идея е трасето да е подземно и вместо предвиждания "бърз трамвай" в тунелите да се движат нормални метровлакове. 

По думите на Братоев по протежение на маршрута, който е по-вероятен, а именно този от кв. "Овча купел" до бул. "Вл. Вазов", ще има връзки с пет трамвайни линии и жп връзка при кв. "Горна баня". 

Освен това трасето ще се пресича с втория лъч на метрото при метростанция "НДК", а с първия - при метростанция "СУ "Св. Кл.  Охридски".

През юли предпроектните проучвания ще бъдат внесени  за обсъждане в направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община. Предвижда се изграждането на участъка да стане със средства от следващия програмен период на ОП "Транспорт". 

 

Водещи

Най-четени