Желанието да спим повече издава здравословен проблем 06.05 | 13:19

Възможно е да страдате от хиперсомния или депресия

От iNews

Прекалено дългият сън може да бъде симптом на болезнено състояние, твърди неврологът Елена Царева - ръководител на сомнологичната лаборатория "Унисон", цитирана от БГНЕС.

"Не говорим за ситуации, когато човек се опитва да компенсира дефицит на сън поради нарушение на режима си и прекарва повече от 8 часа в леглото, което обикновено е достатъчно за възстановяване на организма”, каза лекарят.

"Трябва да внимавате, ако прекарвате много повече от нормата в сън всеки ден, но въпреки това постоянно искате да спите. Това може да е проява на няколко болезнени състояния”, подчертава неврологът.

"Възможно е да страдате от хиперсомния или депресия. В първия става дума за специфичен комплекс от заболявания, свързани със нарушения на съня, които трябва да бъдат лекувани. Във втория случай - при депресия, има повишена нужда от сън и прекарване на време в леглото, заради загуба на интерес към външния живот и концентрацията на съзнанието навътре", Царева.

Според нея и двете състояния трябва да се приемат много сериозно и изискват консултация със специалист.

"Бих препоръчала да отидете на лекар, ако забележите, че много често не ви се става от леглото. И депресията, и хиперсомнията са много сериозни състояния, които мнозина подценяват", подчерта неврологът.

Водещи

Най-четени