"Тилт" с награда за най-добър дебют от лондонски фестивал 11.10 | 18:48

Филмовият фестивал "Рейнденс" в Лондон награди българската лента

От Олга Андреева

Българският филм "Тилт" определено не може да се оплаче от липса на успех. След чудесното си представяне в родния боксофис в началото на годината, научихме, че лентата ще се бори за номинации за престижните награди "Оскар" и "Златен глобус".

Сега от екипа съобщиха, че лентата на режисьора Виктор Чучков-младши е спечелила награда за най-добър дебют на филмовия фестивал "Рейнденс" в Лондон, който се организира всяка година от 1992 г. насам.

В надпревара с "Тилт" са били продукции от Япония, Норвегия, Италия и САЩ, уточнява БТА. В журито са влизали звездата от "Две димящи дула" Декстър Флечър, главният редактор на новините в Screen International Уенди Мичъл и актрисата Хелън Маккрой, известна с ролите си в поредицата "Хари Потър" и "Интервю с вампир".

Това е втората награда за "Тилт" от престижен международен фестивал, като само в началото на месеца монтажът на Костадин Костадинов и Зорица Коцева беше отличен с награда "Джеймс Лионс" на щатския филмов фестивал в Уудсток.

През септември пък "Тилт" беше избран с гласуване от Националния съвет за кино измежду седемте най-успешни български филма тази година. Филмът ще се бори с продукции от цял свят, за да влезе в петте номинирани филма в категорията за чуждоезичен филм, един от които ще грабне "Оскар" на церемонията през февруари 2012 г.

Преди дни стана ясно, че филмът е в надпреварата и за номинация в категорията чуждоезиков филм за "Златен глобус", които се раздават от 1944 г. насам и се смятат за третите най-гледани награди за кино и телевизия, след наградите на Академията за кино и наградите "Еми" за телевизия.

Водещи

Най-четени