Slow Food в България: Битката за малките 08.12 | 14:15
Една от основните цели на организацията е подкрепата на традиционното производство
Световното екологично движение Slow Food проведе няколко събития през ноември като целта е да насочи вниманието към малките – ферми и производители и тяхната роля за устойчивото развитие на селските региони.
Към малките фермери и фирми у нас важат същите прекалено стриктни изисквания за хигиена и други бюрократични трудности, които често затрудняват регистрацията на производителите, допълват още еколозите.
"Властите не разбират важността относно подкрепата на традиционните производители", коментира координаторът на Slow Food в България Десислава Димитрова.
Slow Food е една от големите европейски екологични организации. Тя е създадена от италианеца Карло Петрини през 1986 година като отговор на американския начин на живот и бързото хранене (Fast Food). Една от основните идеи е подкрепата на местното производство и насърчаване на отглеждането на традиционни култури като начин за опазване на идентичността и околната среда.
В България Slow Food определи няколко характерни продукта, сред които зеленото сирене от района на с. Черни Вит и смилянският боб, както и каракачанската овца и производните млечни продукти от района на с. Влахи, община Кресна.
Водещи
-
Делян Добрев: Отправната точка на дефицита е 9%, а не 3%
"Положението е отчайващо, министър Петкова трябва да е магьосник, за да се справи с тази...
26.01 | 18:00
Най-четени
-
Наркокартел вдигна мeрника на Боевски, издаде му смъртна присъда
Олимпийският шампион по вдигане на тежести от игрите в Сидни се покрил вдън земя
26.01 | 15:00
-
Костадинов: Унищожаването на българския лев е смърт за финансовата ни система
Ако те решат с фалшиви данни да ни вкарат в еврозоната, ние ще ги подпалим, закани се той
26.01 | 16:00
-
Пеканов: Страховете от еврозоната не са основателни
В бюджета не липсват 18 млрд. лв, а между 5 и 9. Те лесно могат да бъдат намерени, смята...
26.01 | 10:20