Парадоксите на световната хранителна индустрия 02.11 | 11:30

Малки ферми, а не индустриални гиганти, могат да спасят света от глад, коментират от движението Slow Food

От Деляна Петкова

Храната вече загуби своето предназначение да нахрани хората и се превърна в търговски артикул.“ Това коментира морският биолог Силвио Греко, председател на неправителствената организация Slow Food по време на конференцията „От изобилие до глад“.

Събитието, по време на което бяха обсъдени най-големите парадокси в световната хранителна индустрия, се проведе в рамките на изложението Salone del Gusto в Италия в края на октомври, съобщават от организацията.

„На Земята има 6 млрд. души, а 925 млн. от тях гладуват. В същото време ние изхвърляме храна, която е достатъчна да нахрани 3 млрд. души“, допълва Греко.

В тази връзка не е изненада фактът, че хранителната индустрия е един от големите източници на замърсяване на планетата. 40% от парниковите газове са директно свързани с индустриализацията и глобализацията на хранителната индустрия.

От Slow Food коментират, че светът не се нуждае от големия бизнес и производството на монокултури, а от малки биодиверсифицирани ферми.

Монокултурите като соята например не само не решават проблема с изхранването, но всъщност те са източникът на този проблем“, коментира Вандана Шива, част от движението. Тя посочи още, че 50% от храната, произведена в САЩ например, се изхвърля.

Водещи

Най-четени