Алергия към бижута? 10.08 | 07:55

Някои жени явно не са родени с късмет, за да носят любимите си накити

От iNews.bg

Жените са известни любители на бижута и с най-голямо удоволствие ги носят. Но за съжаление, някои представителки на нежния пол развиват чувствителност към металите, използвани за направата на бижута, което предизвиква алергична реакция към любимите накити.

Жените обичат да бъдат ухажвани с подаръци, особено ако те са лъскави и... скъпи. Няма жена, която поне веднъж в живота си, било то на сватби, парти, някакво друго събитие, или пък в ежедневието си, да не е разчитала на някакво украшение.

Но някои жени явно не са родени с късмет, за да носят любимите си бижута, просто защото те са алергични към тях. Здравният сайт buzzle дава няколко съвета, с които да се преодолее алергията.

Най-често използваният метал в комбинация с други метали за изработването на бижута е никелът. Това е метал, със сребристобял цвят, който добре служи за направа на различни сплави, като например неръждаемата стомана, където желязо и никел се използват в комбинация.

Именно никелът се използва за направата на бижута, фиби и всякакви други украшения. Тъй като той се използва в бижутерията много често, за да осигури стабилност и издръжливост на меките метали – той всъщност се оказва и една от основните причини за алергия към бижутата.

Причини за възникване на алергията?

Като масово използван метал за направата на бижута, никелът е пръв виновник за появата на алергична реакция. Тя може да бъде в рамките на няколко минути след контакт с метала или след много такива случаи. Появата на реакцията е различна при всеки човек и може да се развие във всяка възраст.

Друга причина за алергична реакция от бижутата е латексът – той понякога се използва за направата на неметалните малки парчета за съединяване и сглобяване на бижута. Алергичните реакции могат да възникнат в резултат на разтворителите, които се използват в производството на материала.

Алергична реакция на кожата, причинени от никела, се характеризира с възпаление на кожата. Други симптоми включват зачервяване на кожата и неприятно чувство на сърбеж. Дори понякога кожата може да промени цвета си. Алергията обикновено се появява на мястото, където е бил и контактът с метала, но понякога, алергията може да се появи и на друго място от тялото.

Лечение

За щастие, алергия към никела се потвърждава чрез кожен тест. В този тест дерматологът използва хипоалергенни ленти, които се поставят върху горната част на гърба. Ако човек е алергичен към никел, резултатите ще покажат свръхчувствителността му към никел в рамките на 2 дни.

Успокояващо е, че алергичната реакция обикновено се лекува с помощта на кремове, предписани от лекар, който се прилага локално върху засегнатия регион. При тежки случаи, лекарите предписват антибиотици, ако инфекцията се развива.

Сред превантивни мерки, чрез които могат да се избегнат алергиите, причинени от бижутата, е използването на 18K злато за шипове за пиърсинг на ушите, например. Специалистите препоръчват да се носи чисто злато или пък сребро, за да се избегне алергична реакция към никела.

Много по-добре е да се носят бижута, изработени от титан, злато или хирургическа стомана, в случай на чувствителност към други метални бижута. По този начин, съвсем спокойно можете да се насладите на удоволствието да носите любимите си бижута, без никакви притеснявайте!


Водещи

Най-четени