Американският национален дълг надвишава 15 трилиона долара 17.11 | 16:54

Съвсем скоро САЩ ще достигне границата на заплануваните задължения

От iNews.bg

Към днешна дата националният дълг на САЩ вече превишава 15 трилиона долара, сочат данните на американското финансово министерство, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Точната сума на задълженията възлиза на 15 033 607 000 долара. Това означава, че предвиденото за тази година натрупване на задължения от САЩ вече е на 99% изпълнено. Границата, която не бива да бъде прескачана, е 15,19 трилиона долара.

Новината за дълга идва точно седмица преди крайния срок, в който съвместната комисия на Камарата на представителите и Сената в САЩ трябва да се договори с колко да бъде съкратен националният дълг на страната през следващото десетилетие. Очакванията са намалението да е между 1,2 до 1,5 трилиона долара.

Последното предложение на Републиканската партия съдържа намерение за вдигане на данъчния приход с 290 млрд. долара през следващите десет години. Това ще стане посредством намаляване на лихвите по жилищните кредити и ограничаване на данъчните облекчения за тези, които прехвърлят намаленията по ипотеки към други видове данъчно облагане.

Според републиканците планът им предвижда вдигане на данъците за по-богатите слоеве на американското общество – физически лица, които имат годишен доход над 174 400 хил. долара или семейни двойки с доход над 212 300 долара.

Засега основен проблем в разговорите между републиканци и демократи е кои точно данъчни облекчения да бъдат преразгледани. Ябълката на раздора се явяват разходите на работодателите за осигуряване на здравна застраховка, както и пенсионните разходи – дали да има данъчни облекчения за тях или не. Отделно демократите твърдят, че републиканският план ще повиши данъците и за по-бедните, не само за богатите.

 

Водещи

Най-четени