БСП, ДСБ и "България на гражданите" перели пари? 10.05 | 10:35

Янев подава сигнал срещу тях в НАП и Сметната палата

От Христина Рафаилова

РЗС ще подаде сигнал за пране на пари срещу БСП, ДСБ и движение "България на гражданите" в Сметната палата, НАП и ЦИК . Това съобщиха от пресцентъра на политическата сила. 

Според партията на Яне Янев тези политически сили за изхарчили  много повече пари за излъчването на предизборни клипове, отколкото държавната им субсидия или финансирането им позволява. Това пораждало съмнения, че те са получавали средства по нерегламентирани начини. 

От РЗС отбелязват, че за  30-секунден видеоклип в най-рейтинговата телевизия е 9952 лв. без ДДС, а репортажите са 11019 лв. без ДДС. "Посочените формации излъчват своите клипове между 10 и 20 пъти дневно. По най-скромни разчети всяка една от трите формации харчи ежедневно около 100 000 лева само за една телевизия, а те рекламират поне в три", съобщават от РЗС. 

Според изчисленията на хората на Янев партиите на Сергей Станишев, Иван Костов и Меглена Кунева са дали само за излъчване на рекламен клип около 3 милиона лева в рамките на цялата кампания само за един телевизионен канал. За останалите телевизии – национални и регионални  са охарчили още толкова. Те заявяват, че   Кунева има  над 400 билборда в страната , рекламира в радио станции, вестници, сайтове, социалните мрежи.Също така са изпратени хиляди писма по пощата. РЗС добавят, че партията й не получава държавна субсидия и има минимални дарения. Въпреки това е похарчила за кампанията си 5 млн. лева. 

От РЗС припомнят, че  Изборният кодекс въвежда ограничение за финансирането  общо до 4 милиона лева за партия или коалиция. 

Според партията на Янев представената от тях информацията излиза, че трите политически сили са изхабили целия си лимит само за телевизионна реклама. Поради това от там задават въпроса откъде са намерили средства за другата част от кампанията си като агитационни материали, транспорт, комуникации, наеми.

"Апелираме СЕМ да си свърши професионално работата и да предостави на ЦИК и Сметната палата точния брой на излъчените репортажи и клипове. РЗС настоява за незабавна проверка от страна на Сметната палата и пълна ревизия на финансовите потоци към тези партии. Призоваваме да се изпълнят разпоредбите на Закона за политическите партии и получените по нерегламентиран начин средства да бъдат отнети в полза на държавата", пише в съобщението на партията на Янев. 

 

Водещи

Най-четени