"Булброкерс" на Прокопиев била в явен конфликт на интереси в сделката с EVN 01.10 | 15:39

Бизнесменът пробвал да прикрие собствените си нарушения

От Христина Рафаилова

Фирмата на бизнесмена Иво Прокопиев "Булброкерс" е била в конфликт на интереси, работейки по сделката по продажбата на държавния дял в EVN. Това каза шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев пред БНР.

Именно той съобщи, че по вина на ексфинансовия министър Симеон Дянков и икономическия Трайчо Трайков, както и компанията на Прокопиев държавата е ощетена с близо 88 млн. лева с продажбата на акциите на ЕРП-то. "От двете страни на сделката е "Булброкерс". От едната страна продава като представител на българската държава, от другата страна купува от името на EVN като техен брокер", коментира той. 

На въпрос защо още през 2011 г. не е сигнализирал за скандалната пазарна манипулация, той заяви: "Няма как да се подаде информация за нещо, което не се е случило. Очевидно пазарната манипулация се случва по време на самата сделка, така че няма такъв регулатор в света, който може да подаде информация за нещо, което още не е факт." Според КФН чрез манипулации цената на държавните акции е била значително намалена, преди да бъдат продадени. 

Шефът на КФН отрече информацията, разпространявана от медиите на бизнесмена, сред които, че е бил замесен в изпирането на пари от наркотрафик, както и връзките му с Евелин Банев – Брендо. Той каза, че е завел дело за това срещу Прокопиев.   

"Той не иска обществото да се занимава с неговите нарушения на закона и с неговите престъпления. И още повече – кой е Прокопиев да говори за несъществуващи престъпления, заблуждавайки общественото мнение? Нека да погледнем автобиографията на г-н Прокопиев."

Мавродиев посочи, че бизнесменът е бил обвиняван в извършени престъпления – за приватизационни сделки с "Каолин" и с други трансакции и е викан за свидетел по делото.

Водещи

Най-четени