"Дунав мост 2" трябва да е готов през май 2013-та 30.11 | 14:44

При благоприятно време строителните дейности трябва да приключат до края на годината

От Андриян Георгиев

Очаква се "Дунав мост 2" да бъде готов за движението през май 2013-та. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на парламентарния контрол на въпрос на Михаил Миков от БСП.

Изграждането на новия мост на река Дунав при Видин-Калафат е влязло в последната си фаза, след завършилото на 24 октомври изграждане на конструкцията на моста.

При благоприятни метеорологични условия, до края на годината следва да се изпълнят оставащите довършителни работи – полагане на хидроизолации, монтаж на електрозахранващи, съобщителни, противопожарни, сигнализационни и други инсталации, изграждане на пътни настилки и релсов път.

Прилежащата пътна и железопътна инфраструктура са завършени от румънска и българска страна.

След завършване строителството трябва да започнат съвместни процедури за функционално изпитване както на самото съоръжение, така и на различните системи за контрол и сигурност, на шосейния и железопътен трафик, за приемана на обекта в експлоатация, каза Московски, цитиран от агенция "Фокус". 

Очаква се България и Румъния да постигнат съгласие Видин да бъде седалището на търговското дружество за управлението на "Дунав мост 2”. Според министъра нямало никакви основания седалището на дружеството да бъде в София. 

Пътната връзка по Коридор №4 (Видин - София - Кулата) се подготвя и ще бъде изпълнена вероятно следващия програмен период. 

Водещи