Върнаха лиценза на "Лукойл" 01.08 | 14:30

От "Лукойл" обещават, че ще се постараят да ускорят монтирането на измервателни уреди в България

От Кремена Бедерева

Административният съд в София спря изпълнението на решенията на Агенция "Митници", с които миналата седмица се прекрати дейността на лицензите за управление на данъчни складове "Нефтохим Бургас" и Нефтен терминал "Росенец" на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, съобщиха от съда. Заключението на магистратите дойде след жалба, подадена от компанията.

С определенията от днес по две дела - № 6812/2011 и № 6813/2011 Административният съд в София – град спря предварителното изпълнение на Решение № 527/22.07.2011 г. и Решение № 528/22.07.2011 г.

С тези решения беше отнет лицензът за управление на складовете на петролната компания в бургаския квартал "Крайморие", местност Отманли, терминал "Парк Росенец". 

Съдът е преценил, че са налице достатъчно доказателства, обуславящи извода, че предварителното изпълнение ще причини на жалбоподателя значителна или трудно поправима вреда по смисъла на чл. 166, ал. 2 АПК.

Този извод съдът е направил, след като е съобразил обстоятелството, че жалбоподателят е лицензиран складодържател и по отношение на него е приложим режимът на отложено плащане на акциз.

 За решението са повлияли и обстоятелствата, че има сключени договори за доставка на дизелово гориво с "Холдинг БДЖ” ЕАД и "Столичен транспорт” ЕАД.

Представено е и писмо от "Бългериан Авиейшън Груп”, според което не съществуват алтернативни източници за доставка на авиационни горива.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в седемдневен срок.

Същевременно представител на руската компания "Лукойл" заяви, че ще се постараят да ускорят монтирането на измервателни уреди на данъчния си склад в България, както изискват българските власти.

Пред ИТАР-ТАСС той споделя, че се предприемат "всички възможни мерки", за да се възобнови възможно най-бързо работата на нефтопреработвателния завод в Бургас.

iNews припомня, че "Лукойл Нефтохим – Бургас” пристъпи към подготовка и провеждане на всички процедури, за да стигне авиогоривото, отпуснато с решение на българското правителство, максимално бързо до летищата, информираха от компанията.

В събота (30 юли) в дружеството е получена заповед за разблокиране на количества авиационно гориво от Държавния резерв, съхранявани в складовете на предприятието.

Всички възложени за съхраняване и опазване количества са в наличност, уверяват от "Лукойл Нефтохим".

В неделя (31 юли) пък работниците в "Лукойл Нефтохим" обявиха, че са готови за протестни действия във връзка с отнетите лицензи на компанията. Това съобщи шефът на Синдиката на българските нефтохимици Минко Минков.

Служителите искаха среща с премиера Бойко Борисов, на която да го убедят, че предприятието може да работи без да нарушава закона. Рафинерията спря работа на 27 юли.

От бургаското летище съобщиха днес, че разполагат с достатъчни количества авиационно гориво. Всички полети се извършват по разписание. През последните два дни са направени регулярни доставки на керосин.

Летище Варна също има достатъчно авиационно гориво за зареждане на самолетите. От там уточниха, че предварително не може да се каже за колко време ще стигне то.

Това зависи от количествата, които самолетите зареждат и от популярността на следващите доставки, уточниха от летището, пояснява още БНР. Всички полети се изпълняват, като за днес са планирани 80.

Криза с осъществяването на превози в БДЖ няма да има, дори когато кампанията изплати задълженията си към "Лукойл", които са в размер на 2 милиона и 500 хиляди лева. Това казаха от пресслужбата на железопътната компания.

Има вариант тези средства да се изплатят още до края на седмицата. В момента експерти на БДЖ преценяват ситуацията. В случай на затруднения с горивото, БДЖ има готовност за доставка от Софийската стокова борса. 

Водещи

Най-четени