"Набуко" започна процедурата за одобрение на ОВОС у нас 05.11 | 16:38

Документацията е внесена в екоминистерството на 31 октомври

От Ралица Стоянова

"Набуко Газ Пайплайн Българи" ЕООД обяви днес, че документацията за трасето от 422 км на българска територия от газопровод "Набуко", свързана с оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), е официално предадена за одобрение.

Документацията е внесена официално в Министерството на околната среда и водите на 31 октомври, информират от фирмата.

По-рано тази година "Набуко” обяви приключването на процедурата по одобрение на ОВОС за трасето на тръбопровода на унгарска територия, с което получи последните чеитири разрешителни през юни.

Внасянето на доклада по ОВОС поставя началото на процеса по Оценка на въздействието на проекта върху околната среда в България. Проектът, представляван в България от "Набуко Газ Пайплайн България", след консултации ще включи всички бележки на българските власти, произтичащи от официалния преглед на доклада.

Следващата стъпка е предоставянето на обществен достъп до доклада за ОВОС и провеждането на консултации по самото трасе, след което документацията ще бъде върната на властите за окончателно одобрение.

"Набуко" е най-напредналият проект в Южния газов коридор, който цели да транспортира газ от Каспийския регион и Близкия Изток до над 500 млн. потенциални потребители в Европа. Консорциумът за "Набуко" работи в сътрудничество с консорциума "Шах Дениз II" и с "Транс-Анадолския газопровод" (TANAP).

Миналият месец премиерът Бойко Борисов заяви, че сме изпълнили всички критерии по "Набуко" и очакваме реални действия за реализиране на проекта преди 2018 година.

Водещи

Най-четени