"Южен поток" е реалистичен проект, според Петър Димитров 15.11 | 10:40

Той обаче няма да ни осигури енергийна независимост

От Петър Чернев

"Южен поток" в момента е реалистичен проект, заявява бившият енергиен министър и зам.-председател на  ПГ на "Коалиция за България" Петър Димитров в интервю за Econ.bg.

Oчевидно за Русия газопроводът е изключително важен. Най-вероятно, когато споразумението бъде подписано, строителството ще започне с бързи темпове, прогнозира той. Според Димитров това не е проект, който ще осигури по-голяма независимост на България. Той е в наш интерес, но не влияе на енергийната независимост.

Според ексминистъра изпадаме във все по-голяма енергийна зависимост, въпреки всичките приказки, че се работи за енергийна независимост. "По отношение на газа до ден-днешен няма никаква алтернатива. Дори става по-лошо – връзките, които се правят, ще имат само декоративен характер. От тях няма да има гарантирани количества газ, които да са от алтернативни източници, различни от Русия и "Газпром", твърди Димитров.

България няма евтини алатернативи в енергийната сфера, смята той. Скъпият вариант били фотоволтаиката и вятърната енергия, които при нашия стандарт на живот и нашите доходи, не може да се понесат от българите.

Според него референдумът с въпроса на ГЕРБ - "Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала", е безсмислен.

Цялото интервю на Петър Димитров прочетете в Econ.bg.

Водещи

Най-четени