3 фирми искат да купят "Булгартабак Холдинг” АД 04.07 | 20:45

До днес бе срокът за подаване на документи за допускане в конкурса за продажбата на холдинга

От Кремена Бедерева

Три фирми подадоха документи за допускане в конкурса за продажбата на "Булгартабак Холдинг” АД, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

От закупилите конкурсна документация три дружества подадоха документация за съответствие с предварителните квалификационни изисквания в конкурса за продажбата на 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на "Булгартабак - Холдинг” АД, София.

Това са:
1. Си Би Фемили Офис Сървис” ГмбХ, Австрия
2. БТ Инвест ГмбХ, Австрия
3. Бритиш Американ Табако” Ltd, Лондон

До 25 юли Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол трябва да издаде сертификат за регистрация на допуснатите участници. Те ще имат право да подадат обвързващи оферти.

iNews припомня, че до 9 юни десет фирмите закупиха документация за участие в продажбата на холдинга.

Процедурата бе за намирането на нов собственик на общо 5 881 380 броя акции, представляващи 79,83% от капитала на дружеството.

До днес пък бе срокът за представяне на документация за допускане до по-нататъшно участие в процедурата - за закупуване на информационен меморандум крайната дата е до 25 юли, за достъп до информационната зала – 23 август, а обвързващи оферти ще се подават до 15 часа на 29 август.

Десетки работници, специалисти и служители в "Благоевград БТ" АД пък протестираха в средата на юни месец пред сградата на областната управа в Благоевград срещу приватизацията на печеливша фирма в условията на криза и липсата на социални гаранции за работещите  в "Благоевград БТ" АД.

Участниците в протеста се включиха и в подписка в защита на основните синдикални права, организирана от КНСБ в рамките на националната кампания "Правата на всеки са права на всички". Тя е в защита на правото на синдикално сдружаване, на колективно трудово договаряне, на заплащане на труда и на стачка.

Опитите за приватизацията на "Булгартабак Холдинг" бяха неколкократни през последните години. Последно на 26 април тази година Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол обяви конкурс за продажбата на 79,81% от капитала на "Булгартабак Холдинг".   

По данни от годишния доклад на компания за 2010 г. структурата на холдинга включва производителите на цигари "Благоевград-БТ”АД и "София-БТ”АД, както и "Шумен-Табак”АД и "Асеновград-Табак”АД, които са били производители на цигари, но в края на 2004 г. не получиха лиценз за производство и оттогава не осъществяват такава дейност.

В групата е и "Плевен-БТ”АД, в което по решение на ръководството на групата е съсредоточено изкупуването и преработката на тютюни. "Булгартабак-Трейдинг” ЕАД пък се занимава с дистрибуцията на тютюневите изделия.

В холдинга влиза и намиращото се в ликвидация "Хасково-Табак”АД. Към края на миналата година работещите в Булгартабак Холдинг са 2019 души.

Най-четени