Цената и възможностите за преустройство решаващи при покупка на имот 19.05 | 17:40

Предпочитани са имотите старо строителство

От Нели Минчева

При търсенето на имот купувачите у нас обръщат най-голямо внимание на цената и на възможностите за преустройство. Това показва изследване на ERA Недвижими имоти върху поведението на участниците на пазара на недвижими имоти.

Все повече купувачи пренасочват депозитите си към имотна инвестиция заради високата инфлация, която изяжда доходността на парите в банката, допълват от компанията.

Според нейното проучване през последните месеци купувачите стават все по-внимателни, преди да сключат сделка, и мислят в дългосрочна перспектива за това как ще ползват жилището. "Тази тенденция е най-осезаема при младите семейства, тъй като появата на дете в бъдеще ги кара да мислят за възможност като още една стая, например”, коментира Теодора Димитрова, изпълнителен директор на ERA.

Покупката на жилище с по-голяма площ, особено ново строителство, е непосилна за финансовите възможности на много купувачи, сочи анализът на компанията. Затова и те предпочитат да закупят жилище старо строителство, което да преустроят според бъдещите си нужди.

Растящата гъвкавост и изобретателност на купувачите в голяма степен е и фактор за активизиране на пазара, смятат от имотната компания. През първото тримесечие са били продадени повече имоти в сравнение с първите 3 месеца на 2010 г., но на по-ниски цени.

Общият спад в цените на жилищата е с около 15% на годишна база, отчита компанията.

Освен цените, според анализа на имотния пазар се предлагат и жилища с по-добри качества – добра локация, средна етажност, удобно разпределение на стаите и южно изложение, например. Колкото и добри да са характеристиките на имота обаче, ако той е надценен – то клиентите продължават да го пренебрегват, заключава се в доклада.

Водещи

Най-четени