BP и Halliburton са предизвикали експлозията на кладенеца в Мексиканския залив поради небрежност 29.10 | 10:08

Циментовата смес, която се е наливала за укрепване на кладенеца, е била нестабилна и компаниите са знаели за това

От Ивайло Ачев

Петролните гиганти British Petroleum и Halliburton са знаели, че циментовата смес, която са планирали да излеят в кладенеца Macondo, обслужващ експлодиралата петролна платформа Deep Horizon, е била нестабилна. Това беше установено при проверката на американските власти.

BP и Halliburton са имали налице още през март тестови резултати за циментовата смес, показващи нестабилността й, но въпреки това не са отменили операцията по наливане в Macondo. Компаниите е трябвало да направят подобрения преди да пристъпят към наливането“, коментира Фред Бартлит, главен съветник в комисията по разследването на инцидента.

От доста време насам експертите подозираха, че циментовата смес, която е трябвало да изолира въглеводородната зона около петролния кладенец, е поддала. Отделно предоставената информация от Halliburton показва, че са направени четири теста относно стабилността на сместа, но на практика резултатите от решаващия последен тест не са били известни преди експлозията на 20 април.

Твърденията на разследващите се различават напълно от позицията на Halliburton. В нарочно изявление седмици след инцидента, от Halliburton заявиха, че са тествали циментовата смес и тя е била стабилна.

Водещи

Най-четени