С още 30 млрд. долара може да се раздели BP заради Мексиканския залив 17.09 | 10:48

Нов доклад показва вината на компанията

От iNews.bg

Заключенията на федералното разследване относно причините за експлозията на нефтената платформа Deepwater Horizon на British Petroleum (BP) през април 2010 г. могат да принудят енергийния гигант да извади над 30 млрд. долара за извънсъдебно споразумение. В противен случай BP е на път да си докара сериозни главоболия, пише Reuters.

Според доклада на специалната федерална комисия, разследвала екологичната катастрофа, за експлозията в кладенеца Macondo, който се експлоатираше от Deepwater Horizon, главната вина е на British Petroleum.

Най-сериозните обвинения са насочени към системата за ранно предупреждение на платформата. Отделно не е имало добра координация и анализ на постъпващата информация, а е имало и пропуски при запушването на кладенеца с циментова запушалка, което е направено от популярната компания Halliburton.

Докладът най-вероятно ще накара BP да потърси споразумение извън съда, но това не е напълно сигурно. Типичен пример е катастрофата с танкера Exxon Valdez на Exxon Mobil край Аляска през 1989 г. В продължение на над 20 години Exxon Mobil водеше дела в съда и накрая успя да плати много по-малки обезщетения, отколкото се очакваше в момента на катастрофата.

До момента щетите от разлива в Мексиканския залив се оценяват на 42 млрд. долара, като в това число влизат екологични последствия, граждански компенсации, юридически искове и глоби. British Petroleum вече е дала 25 млрд. долара за покриване на щетите, като 7 млрд. за компенсации на рибари и хотели по крайбрежието.

Засега делото, относно гражданските претенции към BP по катастрофата, е насрочено за февруари 2012 г.

Водещи

Най-четени