BP пренебрегнала сигналите за неприятности в Мексиканския залив 17.11 | 13:23

Предварителен доклад на независими експерти показва какво е пропуснала петролната компания

От Ивайло Ачев

British Petroleum и подизпълнителите по разработването на петролния кладенец в Мексиканския залив, където експлозия през април доведе до най-големия нефтен разлив в историята на света, не са отчели предупредителните сигнали за възможно бедствие, твърди в свой доклад независим екип от технически експерти.

Екипът специалисти от Американската национална академия по инженерни науки твърди, че BP, подизпълнителите и дори федералните власти не са се поучили от предишен горчив опит, което е можело да предотврати бедствието.

Доналд Уинтър, един от членовете на панела, казва, че запечатването на кладенеца с желанието за бъдещ добив на петрол и природен газ е продължило въпреки „няколко симптома за възможен фатален изход“. Сред тях са проведени тестове, подсказващи, че циментовата смес, използвана за запечатването, няма да е ефективна бариера пред притока от нефт и газ. Месец преди инцидента пък
BP е изпуснала в кладенеца оборудване за копане, което е трябвало да подскаже възможните рискове от разработката на находището.

Засега окончателната оценка на експертите още не е известна, тъй като не са проучени всички данни около инцидента. Пълна и достоверна експертиза пък е невъзможна, защото експлозията от 20 април на платформата Deepwater Horizon е унищожила много от доказателствата.

Окончателният доклад ще е готов през юни 2011 година.

Водещи

Най-четени