Déjà vu - токът поскъпва през юли, виновна е зелената енергия 30.10 | 12:08

Увеличението ще бъде с най-малко 3%

От Ралица Стоянова

Цената на електроенергията ще се увеличи с минимум 3% от 1 юли догодина заради зелената енергия. Това заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

Таксата за достъп до мрежата, която беше въведена за производителите на зелена енергия от 14 ноември, ще бъде намалена, но ще стане постоянна обяви Семерджиев.

По думите му законът третира всички производители по абсолютно равнопоставен начин, независимо къде са присъединени. Те се ползват от механизма за преференциални цени и тези преференциални цени не са променяни, каза шефа на регулатора. Допълнителните разходи, които те предизвикват, заради факта, че са решили да се присъединят точно юни месец, точно преди определянето на цените за ценовия период и не са предвидени в ценовата рамка, ще ги понесат производителите, добави Семерджиев, цитиран от агенция "Фокус".

Именно таксата за достъп до мрежата беше причината за протестите на производителите на ток от ВЕИ. Те я определят като дискриминационна. Според тях таксата противоречи на Закона за енергетиката и на всякакви европейски директиви.

На 1 юли тази година токът поскъпна с 13%. Голяма част от увеличението в цента се дължи на зелената енергия, обясниха тогава управляващите. През септември председателя на регулатора обеща, че цената на тока няма да се променя до юли 2013 г

Водещи

Най-четени