HSBC ще ни консултира за АЕЦ „Белене“ срещу 2.7 млн. евро 12.04 | 13:26

Късно снощи консултантският договор с британската банка е бил подписан

От Деляна Петкова

Късно снощи е бил подписан договора за консултант за АЕЦ "Белене". Британската банка HSBC е спечелила конкурса с оферта от 2,7 млн. евро за финансовите анализи, които ще представи за строителството на централата, съобщава БНР

При доказване, че АЕЦ "Белене" е икономически обоснована, банката ще получи и 0,95% от крайната цена за осъществяването на проекта. HSBC ще може да прави анализи и оценки на работата по АЕЦ "Белене" през следващите две години.

С тези параметри компанията бе избрана за финансов консултант от Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Анализът на HSBC ще е в основата на правителственото решение дали да се строи втората ядрена централа у нас, или проектът да бъде замразен. Договорът с консултанта HSBC бе подписан снощи – дистанционно, с размяна на подписи по факса, както обясниха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Британската банка бе избрана през ноември 2010 г. за финансов консултант на АЕЦ "Белене", след като спечели търга в конкуренция с банка "Ротшилд", "Сосиете Женерал", KPMG в консорциум с "Магуайър", "Аржил", както и "Ърнст енд Янг".

Енергийният министър Трайчо Трайков прогнозира тогава, че до края на март трябва да са готови първите резултати от работата на HSBC по преструктурирането на проекта и определянето на цената му.

Най-четени