Разглеждат се два модела за определяне на цената на АЕЦ "Белене" 02.06 | 19:41

Двата модела са предложени от консултанта HSBC

От Елена Коцева

Анализът на банката HSBC не изключва възможността за преразглеждане на клаузи от проекта на Договора за проектиране, доставка и изграждане с оглед уреждане на отношенията между страните в зависимост от избрания модел на определяне на цената и рисковете, които произтичат за тях.

iNews припомня, че банката HSBC бе избрана от БЕХ за консултант по проект АЕЦ "Белене".

Настоящото изявление на Националната електрическа компания (НЕК) е по повод днешното изявление на Генадий Тепкян, вицепрезидент на ЗАО "Атомстройекспорт" и ръководител за руската страна на проекта АЕЦ "Белене". Той заяви, че руската страна не е обсъждала вариант за нов договор по проекта.

От НЕК уточняват, че в момента се анализират два предложени модела за определяне на цената на проекта.

Първото предложение е за твърда цена, а второто е за базова цена плюс ескалация.

Разбираемо тези анализи отнемат време, тъй като изборът на конкретен модел е пряко свързан с поемането и разпределянето на риска от реализирането на проекта между НЕК ЕАД и ЗАО Атомстройекспорт.

Позицията на българската страна при преговорите тази седмица е била, че при установяване на небанкируемост на проекта, може да се наложи ревизия на ИДС-договора.

"Атомстройекспорт" не може да очаква предложение за нов договор от HSBC. Банката не е в позиция да прави подобно предложение на руската страна, тъй като участва в качеството си на консултант на българската страна.

България, като член на ЕС, е длъжна да се съобразява с всички изисквания и договорености на съюза, независимо от условията на трети страни.

Въпросът за цената е ясно коментиран от българска страна, включително в лицето на министъра на икономиката, енергетиката и туризма, допълват от националната компания.

По този параметър няма доближаване на двете позиции на този етап. Именно кое, с колко и за какъв период се оскъпява, е предмет на настоящите преговори между страните.

По време на Международната ядрена конференция във Варна се сблъскаха различни мнения по въпроса дали България да изгражда проекта за нови ядрени мощности. 

В момента проектът АЕЦ "Белене" се намира в неустановено състояние, тъй като финалният договор с руската страна не е подписан.

Преди няколко седмици министър Трайков съобщи, че на Русия ще бъде най-вероятно предложен нов договор - нещо, което днес беше отречено.

Това стана след един от най-големите скандали в правителството, когато и преговарящия по "Белене" беше отстранен от поста след като подписа меморандум с руската страна.

"Атомстройекспорт” настоява за 6 милиарда и 400 милиона евро. От "Росатом” увериха няколко пъти, че АЕЦ-ът в Белене ще бъде снабден с такива системи за сигурност, които ще са способни да издържат на екстремни ситуации без нужда от външно електрозахранване или човешко участие.

НЕК обяви вече, че ще настоява всички дейности и стойности по проекта АЕЦ "Белене" да бъдат изчислени по Евростат 27 и по българския инфлационен индекс. 

Водещи

Най-четени