Подаваме контраиск, ако Русия ни съди за АЕЦ "Белене" 22.07 | 09:20

Според руски медии "Атомстройекспорт" е завела дело срещу България

От Деляна Петкова

"Несериозно е да се очаква да се коментират неназовани източници. Ако това наистина е факт и ако руската страна официално потвърди тази информация, българската страна има легитимни контрапретенции, надвишаващи размера на цитираната сума и веднага ще заведе контраиск".

С този коментар излезе българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по повод появилите се публикации в руски медии, че "Атомстройекспорт" е подала иск срещу страната ни относно забавянето на строителството на АЕЦ "Белене".

Новината излезе в РИА "Новости" и според информацията на агенцията искът е за 58 млн. евро. Такъв е размерът на плащанията за работата по централата досега.

iNews припомня, че преди месец министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков поиска да замразим проекта за три месеца. Този срок е необходим за да може консултантът по сделката, британската банка HSBC, да даде своята оценка на проекта. Банката беше избрана от българското правителство да анализира дали строителството на централата е изгодно от икономическа гледна точка.

Освен това България очаква още информация за техническия проект и как той се отразява на новите изисквания за безопасност на ядрени централи. Тогава обаче, въпреки изпратеното от нас писмо, от"Росатом" не отговориха.

Няколко седмици преди това пък министър Трайков съобщи, че на Русия ще бъде най-вероятно предложен нов договор - нещо, което днес беше отречено. От своя страна от анализа на банката HSBC не изключва възможността за преразглеждане на клаузи от проекта на договора, а в началото на месеца стана ясно, че се разглеждат два модела за плащане.

В момента проектът АЕЦ "Белене" се намира в неустановено състояние, тъй като финалният договор с руската страна не е подписан. Около него стана един от най-големите скандали в правителството, когато шефът на НЕК и преговарящи по "Белене" беше отстранен от поста, след като подписа меморандум с руската страна.

"Атомстройекспорт” настоява за 6 милиарда и 400 милиона евро. От "Росатом” увериха няколко пъти, че АЕЦ-ът в Белене ще бъде снабден с такива системи за сигурност, които ще са способни да издържат на екстремни ситуации без нужда от външно електрозахранване или човешко участие.

НЕК обяви вече, че ще настоява всички дейности и стойности по проекта АЕЦ "Белене" да бъдат изчислени по Евростат 27 и по българския инфлационен индекс.

Водещи

Най-четени