АЕЦ "Белене" - необходимост или воденичен камък 29.11 | 10:45

Още мнения "за" и "против" строежа на централата

От Ралица Стоянова

Мненията "за" и "против" АЕЦ "Белене" ще вълнуват обществения живот до деня на референдума за ядрената енергетика – 27 януари. Какви са плюсовете и минусите на проекта коментират пред БНР двама експерти.

Ядрената централа е необходима за развитието на съвременната българска енергетика, смята Таско Ерменков, председател на "Гражданско сдружение за обективна и честна информация". Според него истината, която се подава, е украсена с политически пристрастия. Българинът чува най-различни тези. Перспективата е, че ще започне съживяване. До 2020 г. от българската енергийна система ще има дефицит от 2000 мегавата в инсталирани мощности, каза Ерменков.

Ако Турция построи АЕЦ на Резово, е ясно, че ще тя ще покрива и регионални потребности. А износът на електроенергия е добър бизнес, добави той.

"Белене" ще бъде воденичен камък върху бюджета на България и ще предизвика икономическа катастрофа", твърди пък председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски.

Прогнозата за брутното потребление от 2007 година е с 40% по-ниска от реалното потребление в този период. Студеният резерв на България - мощности, които могат да произвеждат електроенергия, е 40%. Те чакат. В силните години на икономиката – до 2009 г., имаме намаляващо производство и потребление.", обясни той.

"Белене" е планирано на базата на екстензивния принцип преди 1989 година. Ние нямаме повече производства, които да товарят потреблението", твърди той.

"В Резово няма да се строи АЕЦ, знам това със сигурност", каза Хиновски. "Българското общество е преситено, но нека престанем да говорим, че това е евтина енергия и че се осигуряват работни места".

Най-четени