БСК разкритикува бюджета за догодина 09.10 | 14:53

От камарата определят предвидения ръст от 1,9% като оптимистичен

От Ралица Стоянова

От Българската стопанска камара изразяват съмнения относно оптимистичния ръст на БВП - 1,9% в реално и 4,9 % в номинално изражение. Това се посочва в съобщение на камарата за медиите относно проектобюджета за догодина.

БСК поставят под съмнение и значително завишеният ръст на общите бюджетни приходи (6,23%), независимо от очакваното преизпълнение от 13,3% по бюджета за 2012 г. Това може да създаде риск пред общото изпълнение, вкл. при отчитане на заложените буфери - висока инфлация (3,4 инфлация, над 3% дефлатор на БВП), висока събираемост по ДДС, опора върху нарастващ внос и свързаните по-високи постъпления и допълнителното дефицитно финансиране (1,3% от БВП).

От камарата категорично не подкрепят увеличаването на потреблението чрез ръст на вноса,  нарастване на доходите при очаквания за нисък ръст на производителността на труда и завишена инфлация, намаляването на разходите за инвестиции, както и отказът от насърчаване на заетостта.

Предвиденият ръст на минималната работна заплата (МРЗ) до 310 лв. не е обвързан с досегашното нарастване на номиналната и реална средна работна заплата, ръста на компенсацията на труда на заетите и производителността на труда в условията, считат от камарата. От ведомството критикуват намаляването на разходите за наука от 0,3% на 0,2% от БВП.

В здравеопазването липсват конкретни мерки за повишаване на качеството на здравните услуги, ефективност на разходите, считат от камарата.

От там предлагат отново да се извърши необходимата подготовка за постепенно въвеждане и публичен достъп до аналитични сводни бюджети, както за общините, така и за министерствата, като се осигури проследимост и контрол над заложените цели, проекти, резултати и измерими показатели за напредък и свързани разходи и възвращаемост на публичните средстава.

БСК предлага отново да стартира разработка до края на тази година за изпълнение на платформа за възстановяване, растеж и работни места до края на правителствения мандат.

Водещи

Най-четени