БСП и ДПС: Промените в Закона за енергетиката не са под руски натиск 09.05 | 15:01

Информацията на Реформаторския блок била невярна

От Георги Георгиев

Представители на БСП и ДПС са категорични, че промените в Закона за енергетиката не са писани под натиск от руската страна, в частност от Газпром, каквато информация вчера изнесе Реформаторският блок (РБ).

Управляващите не очакват смислен дебат по вота на недоверие, иницииран от опозицията, заради провала в енергетиката, "Южен поток", фалита на енергийните дружества, предизборното задържане на цената на тока, информира БТА.

Председателят на енергийната комисия Рамадан Аталай (ДПС) поиска първо да бъде внесен вотът и след това да коментира мотивите. Да внесат за "Южен поток" и за "Белене", очакваме да чуем темата, да видим за какво се борят, каза той пред журналисти в кулоарите на парламента.

В комисията по енергетика няма натиск, няма писмо - така председателят й отговори дали върху вносителите на промените в Закона за енергетиката има упражнено външно въздействие.

Според Рамадан Аталай е несериозно да се мисли, че уважаваща себе си институция подготвя законопроекти под натиск, особено на страна извън ЕС. У нас се транспонират законите на Общността, увери той. Според него "Южен поток" е необходим за ЕС и за България и той призова ГЕРБ, РБ и други политически сили да работят заедно по важни и полезни за страната ни проекти.

Явор Куюмджиев от левицата и един от вносителите на енергийните поправки коментира, че за него е нелогично "хората, които съсипаха енергетиката, да искат вот точно по тази тема". Той не очаквал и дебат по същество в пленарната зала, а вота си обяснявал с неистовото желание на ГЕРБ да създава непрекъснато скандали. Те се мъчат да съборят правителството и със зъби и с нокти да се върнат на власт, за да "продължат да грабят",
допълни политикът.

Според депутата не може да става и дума за провал на "Южен поток", когато следващия месец започва изграждането му. Куюмджиев е категоричен, че той и колегата му Таско Ерменков не са имали външни експерти при писането на измененията в Закона за енергетиката и те са в изпълнение на европейските директиви.

Навсякъде в европейските закони има понятие "морски газопроводи", каквото нямаше досега у нас, разясни той.

Но подчерта, че няма как да бъде задължен някой, който е собственик на тръба, извън ЕС, да спазва тези правила. Нали не очаквате, че ще искаме Афганистан да спазва третия либерализацонен пакет, даде пример Явор Куюмджиев.

Що се отнася до твърденията за предизборно задържане цената на тока, той припомни икономическите основания за намалението й през миналата година, но не се нае да прогнозира дали токът ще поскъпне след 25 май и отклони въпроса към ДКЕВР.

"Не вярвам в ново намаление, но вярвам, че ще бъдат намерени резерви цената да се запази", подчерта депутатът.

Регулаторът отговаря и за ЕРП-тата и техните лицензи. Все пак Явор Куюмджиев посочи, че, ако се докажат нарушения на правилата за издаване на лицензията, едно от наказанията е отнемането ѝ, в което нямало нищо драматично. Трябва да се знае,категоричен е народният представител, че законите важат за всички.

Той призна, че енергийните фирми у нас действително са в тежко състояние, предимно НЕК, но, според него, все още не са пред фалит.

Водещи

Най-четени