Бихме отделили 2000 лв. за саниране на сградата, в която живеем 14.09 | 15:40

Стартира информационната и рекламна кампания за обновяването на домовете

От Ралица Стоянова

43% от хората имат положително мнение към кампанията за обновяването на многофамилни жилищни сгради, а 37 на сто биха се включили в проекта.Това сочи проучване на регионалното министерство май, представено днес от ресорния министър Лиляна Павлова.

Анкетираните посочват, че биха отделили 2000 лева за обновяване на сградата, в която живеят. Вече има подадени 83 заявления за обновяване на жилищни сгради, от които 10 са недопустими. В някои от останалите трябва да бъдат нанесени корекции. Екипите на МРРБ вече работят, за да отстранят неточностите.

Девет заявления са подадени от Смолян. "След като осем сгради бяха обновени по демонстрационния проект на ПРООН, хората са споделили със съгражданите си, че спестяват много разходи за отопление и заявките сега са много", каза Павлова.

Десислава Йорданова, директор на дирекция "Жилищна политика” добави, че като цяло до момента са подали заявления предимно за сгради до 15 апартамента и 1-2 входа.

От 17 септември стартира информационна кампания относно обновяването на многофамилни жилищни сгради, информират от МРРБ. Тя ще се проведе в 36- те града, за които проектът е допустим. Във всеки град, според големината му, информационната кампания ще трае между 2 до 4 дни. Три лъча с екипи от експерти общо 108 дни ще дават подробности за условията и ползите от проекта.

Първите градове са Пазарджик и Свищов. Там експертите ще отговарят подробно на въпросите на желаещите да обновят своите жилища. Срещите ще продължат до 3 ноември.

"Целта ни е да направим много позитивна камания, до покажем положителния ефект от санирането, независимо, че в една сграда съжителстват различни хора с различни интереси. Посланието ни е ако всички сме различни по своему, да бъдем единни за този проект", обясни регионалният министър.

През следващия програмен период ще поискаме 4-5 пъти повече средства от Европейската комисия. Вероятно обаче съфинансирането през 2014-2020 г. ще бъде 35%. Предоставянето на 50 на сто от средствата беше ексклузивно само за този програмен период, обясни Йорданова.

Водещи

Най-четени