Бразилия иска най-богатите да плащат данъци 12.04 | 17:03

Бразилският финансов министър е посъветвал МВФ да обмисли методи за борба със световното неравенство

От Георги Георгиев

Бразилският финансов министър Гиду Мантега призова Международния валутен фонд да положи повече усилия в борбата срещу неравенствата, и по-конкретно като обмисли данък върху най-богатите, информира БТА, позовавайки се на чужи агенции.

"Фондът започна да обръща повече внимание на изострянето на неравенствата, но трябва да превърне това в конкретни препоръки", казва Мантега в изявление, публикувано от името на Бразилия и десетина по-малки държави.

"МВФ би могъл например да определи показатели, които да помогнат на правителствата да установят възможностите си за увеличаване на данъците на хората с най-високи доходи, без да вредят на заетостта", предлага бразилският финансов министър.

Мантега също предлага "да се помогне на страните да увеличат прогресивността на данъчните си системи и да подобрят системите си за социално осигуряване".

Идеята за данъци за най-богатите бе спомената от самия МВФ миналата есен. За всеобща изненада фондът формулира идеята за създаване на данък върху частните спестявания за запълване на държавните дефицити.

Водещи

Най-четени