Бургас задмина Силистра при добива на кайсии 08.08 | 10:19

16,1 хил. тона е добивът на кайсии в страната през тази година

От Деляна Петкова

16,1 хил. тона кайсии е добивът през тази година, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) по повод края на беритбата на кайсиите в страната. По данни на министерството средно от декар са прибрани 516 килограма.

Традиционният производител Силистра обаче е на второ място по показател среден добив - в областта са били набрани по 556 килограма от декар. Първенец тази година е област Бургас с 633 килограма среден добив от декар.

Към момента площите с кайсии в страната са 31,2 хил. декара. За сравнение през 2011 година са били 26,6 хил. декара. През миналата година е постигнат среден добив от декар в размер на 515 килограма от декар, а общо прибрани са малко по-малко от 12 хил. тона кайсии.

Най-разпространените сортове кайсии у нас са Силистренска компотна, Кишиневска ранна, Мъркулещи, Роксана, Ърли ориндж, Модесто, Делмаст, Унгарска кайсия и др., показва още статистиката на МЗХ. 

По данни на Организацията по прехрана и земеделие към ООН (FAO) продукцията от кайсии в света е възлиза на около 3,8 млн. тона годишно. Лидер в производството през последните години е Турция следвана от Иран, Пакистан и Узбекистан.

В Европа на първо място по производство на кайсии е Италия следвана от Испания и Франция.

Водещи

Най-четени