Българската банкова система не е застрашена от кризата в Гърция 11.08 | 20:02

Гръцкият дълг е гарантиран и гръцките банки, които оперират у нас, не са застрашени

От iNews.bg

Финансовият сектор като цяло и българската банкова система в частност няма да пострадат от световната финансова криза, заяви финансистът Емил Хърсев по време на дискусия за ефектите от световната дългова криза, проведена в "София Прес".

Българската банкова система е стабилна, въпреки че голяма част от нея е притежание на гръцки банки. Според Хърсев и колегата му Кольо Парамов основната опасност в случая е била дали изплащането на гръцкия дълг ще бъде гарантирано. Гаранцията обаче вече е факт, след като страните-членки на еврозоната приеха да бъде отпуснат и втори заем за южните ни съседи.

Още един силен аргумент в полза на банковата ни система изказа Емил Хърсев. Той даде пример с тенденцията за увеличение на държаните в нашата банка спестявания. Лихвите по спестовните влогове са благоприятни и дори много чужденци, граждани на ЕС, внасят спестяванията си в наши банки, тъй като в собствените им държави няма толкова благоприятна среда.

"Преди известно време председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обеща, че в Европа няма да има нито една фалирала банка. Откакто започнаха сътресенията през 2008 година в Европа няма нито една фалирала банка", обобщи Хърсев, давайки може би най-силното доказателство в подкрепа на твърденията си.

Според Кольо Парамов основният проблем на банковата ни система са лихвите по кредитите. Той изрази съжаление, че преди три-четири години не е било прието предложението на доц. Стоян Александров. Тогава Александров предложи да се въведе междинен мораториум върху лихвите по кредитите, отпускани от българските банки. Целта на това предложение беше да се осигури по-спокойна среда за реализация на кредитите в българската икономика.

"Разликата е очевадна – същите гръцки банки, които работят и у нас, дават в Гърция лихви, които са 3-4 пъти по-ниски от лихвите, давани в България. Не виждам основание нашите домакинства и нашият бизнес да плащат такава разлика", завърши Парамов.

Водещи

Най-четени