В Москва обсъдиха удължаването на работата на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" 05.09 | 12:27

Изпълнителният директор на централата Валентин Николов е бил на работно посещение в компанията "ТВЕЛ"

От Ралица Стоянова

Удължаването на експлоатацията на двата блока на АЕЦ "Козлодуй" е обсъдил изпълнителният директор на централата Валентин Николов по време работно посещение в компанията "ТВЕЛ" в Москва. Тя е производител на ядреното гориво за българските реактори.

Работното посещение се е състояло от 3 до 5 септември по покана на президента на руската компания Юрий Оленин, информират от пресцентъра на централата. В разговорите с него Николов е представил изпълнението на дейностите по проекта за продължаване на срока на експлоатация на V и VI блок.

Разгледани са и въпроси, свързани с плановете на АЕЦ "Козлодуй" за използване на усъвършенствани горивни касети, предназначени за реактори тип ВВЕР-1000, преминаването към работа на двата 1000-мегаватови блока с удължена горивна кампания и оптимизирани цикли на използване на ядреното гориво.

Обсъдени са и основните етапи и дейности, свързани с прехода на реактори ВВЕР-1000 към работа на повишена топлинна мощност до 104%.

В рамките на визитата Валентин Николов е посетил завода за ядрено гориво "Машиностроительный завод", където се е запознал с производствения процес.

В края на август американската фирма Westlinghouse беше избрана да направи анализа за строителството на VII блок на АЕЦ "Козлодуй".

Водещи

Най-четени