Влаковете ще се движат с 200 км/час след няколко години? 25.09 | 17:25

Скоростна ж.п. линия от сръбската до турската граница е приоритет

От Ралица Стоянова

Основен приоритет за новия програмен период по Оперативна програма "Транспорт” е приключване на железопътното направление от сръбската граница, през София, Пловдив, пристанище Бургас, до турската граница. Това каза зам.-генералният директор на НКЖИ Христо Алексиев, цитиран от Агенция "Фокус”.

"Всички средства по ОП "Транспорт” са насочени в тази посока, за да може България да има едно ж.п. направление, по което да се развива скорост от 160 – 200 км/ч, отговарящо на всички европейски стандарти”, обясни Алексиев.

Сред останалите приоритети за следващия програмен период са трасето Видин – София, жп линията Русе – Варна и интермодалния терминал с контейнери на пристанище Русе.

Предварителните разчети показват, че индикативният бюджет за тези проекти е около 2 млрд. евро, като по ОП "Транспорт” ще разчитаме на около 1 млрд. евро. Има и един нов инструмент, който се казва "Свързана Европа” и проектът Видин – София ще бъде подаден по него. Вече има идеен проект за тази жп линия и продължаваме с техническото проектиране, обясни Алексиев.

Той добави, че до месец и половина ще започне тръжната процедура за строителство на интермодалния терминал в Пловдив. В следващия програмен период на ОП "Транспорт” ще се изграждат терминалите в Русе и София. Що се отнася до София, трябва да бъдат актуализирани анализите, за да преценим дали има нужда публичният сектор да изгражда терминал в София или такъв ще бъде направен с частна инвестиция, обясни зам.-директорът на НКЖИ.

В процес на изпълнение са проекти за 1,2 млрд. лева, добави той.

Водещи

Най-четени