Влоговете в банките с близо два пъти по-голям ръст от кредитите 25.09 | 15:01

Депозитите на фирмите показват, че има потенциал за повече инвестиции, казва анализатор

От iNews.bg

Увеличението на влоговете в банките изпреварват ръста на изтеглените кредити. Това показват както данните на БНР, така и месечният икономически обзор на "Райфайзенбанк (България)" ЕАД отнасящ се до данните, налични към септември, с фокус върху ключови финансови показатели. Изтеглените заеми се увеличават с близо 6 на сто, докато вкараните на сметка пари растат с почти 11%.

Анализаторите на частната банка отбелязват отчетения от паричната статистика на БНБ ръст на кредитите към бизнеса и домакинствата с общо 5.8% на годишна база, за двадесет и втори пореден месец. "В рамките на тази възходяща тенденция това бе най-високият ръст, като при кредитите към нефинансовите предприятия годишният ръст беше 3.2%, докато кредитите към домакинствата повишиха равнището си още повече в сравнение с юли миналата година - 10%", коментира икономическият анализатор на "Райфайзенбанк" Емил Калчев.

Лошите и преструктурирани кредити в банковата система (без овърдрафт) понижиха нивото си от юли 2017 с 1.8 процентни пункта до 16.6%, оставайки на относително високо ниво. При домакинствата тези кредити бяха 11.2%, докато при нефинансовите предприятия те заемаха по-значителен относителен дял от 21.8% от общите им кредити (без овърдрафт).

Депозитите през юли отново бележат годишен ръст от 10.8%. За депозитите на домакинствата ръстът беше 8.2%, а за този на нефинансовите предприятия 16.5%. "Това е пиков ръст, след 12 поредни месеца на двуцифрени годишни ръстове на фирмените депозити. Последното сигнализира за това, че има потенциал за още по-сериозен ръст на частните инвестиции в икономиката, защото тези данни показват, че бизнесът не намира в достатъчна степен по-добри инвестиционни възможности за свободните си средства от фирмения депозит. Бизнесът обаче, се въздържа от тези инвестиции, каквато е тенденцията и при външните инвеститори", допълва Калчев.

Водещи

Най-четени