ЕК одобри удължаване на схемите за помощ на банките в Гърция 27.06 | 15:27

Тази седмица е решаваща за развитието на страната

От iNews.bg

С шест месеца или до края на тази година се удължава подкрепата за банковия сектор в Гърция, съобщиха от Европейската комисия. Схемите за рекапитализация на кредитните институции в страната се финансират от гръцкия Фонд за финансова стабилизация.

От ЕК удължиха до края на тази година и програмата за отпускане на държавни гаранции за кредити на гръцките банки. Брюксел разгледа исканията, отправени от властите, съгласно законодателството в областта на отпускане на държавна помощ.

Програмата за рекапитализация на банките стартира през септември 2010 година. Другите схеми в подкрепа на банковия сектор на Гърция започнаха още през ноември 2008 година. Те се оказват необходими заради тежката финансова криза в страната.

За Гърция тази седмица може да се окаже решаваща за развитието – в парламента започва обсъждането на новата програма на кабинета Папандреу за излизане от кризата. Мерките включват сериозно намаление на бюджетните разходи и планове за приватизация на държавни дружества.

Европейските партньори на страната стриктно следят дебатите и очакват вота и допълват, че от него ще зависят следващите финансови инжекции от страна на ЕС, МВФ и ЕЦБ.

В края на миналата седмица правителството успя да договори нова финансова програма, но отпускането на средствата също зависи от гласуването на гръцките депутати.

Водещи

Най-четени