Греков: Няма политически или личен натиск срещу ДФ "Земеделие" 11.07 | 09:02

Министърът отрече да има конфликт на интереси в назначаването на Явор Гечев

От Симеон Досев

Няма нито политически, нито личен натиск срещу ДФ "Земеделие". Натискът е на земеделските производители, които вече 7 месеца информират за нередности. Това заяви в ефира на bTV министърът на земеделието Димитър Греков. По думите му има над 40 сигнала, които вече са предадени на службите за разследване.

Припомняме. че вчера от ДФ "Земеделие" обявиха официално, че изпълнителният директор Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова са освободени от длъжност с решение на Управителния съвет.

Най-голямата злоупотреба е, че по над 700 проектни предложения, на които изтичат сроковете, не са сключени договори. По налични данни към 10 юли от общо 937 дадени заявления, само 81 са одобрени, а по едва 3 са подписани договори, заяви Греков.

Според министъра няма конфликт на интереси в назначаването на зам.-министъра Явор Гечев за изпълнителен директор на ДФ "Земеделие", тъй като това е само временно решение. Премиерът Пламен Орешарски е уведомен за това, както предвиждат процедурите, уточни Греков.

По думите му заседания на УС на фонда се свикват още от 7 май. На тях обаче Николов не присъства.

"Какво трябва да направим? Да оставим земеделците без пари", попита Греков, допълвайки, че дневният ред на вчерашното заседание не е бил изменян.

Министърът за пореден път отрече да има собствена фирма или на семейството му. Фирмата, за която се спекулира, е на братовчед му и кредитът към ДФЗ е от 2007 г. и не се чакат никакви пари по него, уточни Греков.

Той заяви още, че категорично във Фонд "Земеделие" няма битка между БСП и ДПС. "От 2-3 месеца никой от представителите на партиите не се меси във фонда", обяви Греков.

Припомняме, че вчера Мирослав Николов и Виолета Александрова се заканиха да обжалват решението да бъдат освободени. Николов изрази съмнение, че на заседанието на УС на фонда е имало нужния кворум и заяви, че през последните дни не са били изразени никакви мотиви за освобождението му.

Водещи

Най-четени