Грешни сметки на ДКЕВР виновни за голямото поскъпване на тока 14.11 | 13:10

Цената му ще пролължи да се вдига, смятат производители на зелена енергия

От Петър Чернев

Грешните сметки на енергийния регулатор са довели до по-голямо от очакваното поскъпване на тока от 1 юли. Това заяви председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов на пресконференция днес.

Според него държавата е виновна за хаоса във ВЕИ сектора. Липсва точна информация за това колко точно е инсталираната мощност на зелените централи, информира Econ.bg.

Цената на тока за крайните потребители ще продължи да се увеличава. Това ще се случи преди или след изборите догодина, заяви зам.-изпълнителният директор на Българската ветроенергийна асоциация Мариана Янева.

Според нея липсва диалог между държавата в лицето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и бизнеса.

В края на октомври председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев прогнозира, че цената на тока ще се увеличи с минимум 3% от 1 юли 2013 г. Като "виновник" за това той отново набеди зелената енергия. На следващия ден икономическият министър Делян Добрев го опроверга като каза, че поскъпването е хипотетично. 

Водещи

Най-четени