Добрев успокоява - рано е да се мисли за поскъпване на тока 30.10 | 14:49

Има много време до 1 юли, заяви той, след като шефът на ДКЕВР прогнозира 3% скок

От Диана Цветкова

"Прекалено рано е да се правят заключения за цената на електроенергията от 1 юли. Все още има много време и ние трябва да видим картината на по-късен етап."

Така енергийният министър Делян Добрев коментира направената преди часове прогноза на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за ново увеличаване на цената на тока от юли догодина.

По-рано днес шефът на регулатора Ангел Семерджиев съобщи, че електричеството ще поскъпне с минимум 3% от третото тримесечие, заради зелената енергия.

Сега Делян Добрев заяви, че става дума за компенсиране на по-големи разходи за енергия от възобновяеми източници, най-вероятно от стар период, защото в последните месеци почти няма нови договори за присъединяване към мрежата на производители на енергия от ВЕИ.

Министърът коментира и факта, че от присъединените към 1 юли 89 мегаватчаса са минали лицензии, а останалите по-малки мощности до 700 мегавата са минали само със санкцията на електроразпределителни предприятия (ЕРП). По думите му законът е такъв от 2008 г., когато е заложено, че ЕРП-та нямат право да отказват на всеки инвеститор в сектора и са определени преференциални цени, които са много над инвестиционните разходи.

"Ако законът не е бил направен през 2008 г., така че да стимулира развитието на зелената енергия в първите години, а беше направен 2015 г., сега цената и на фотоволтаиците и на вятъра е много близка до пазарната цена конвенционалните енергии. В момента цялата система – и ЕРП-ата и НЕК страдат от грешно направени прогнози", заяви Добрев, цитиран от агенция "Фокус".

На въпрос дали България ще вземе позиция, във връзка с евентуално изграждане на ТЕЦ и АЕЦ на българо-турската граница, той отказа всякакъв коментар, защото към момента във външното министерство няма никакви официални документи.

Водещи