Поскъпването на тока било хипотетично 31.10 | 14:57

То щяло да се случи, ако не е била въведена такса за достъп за ВЕИ

От Ралица Стоянова

Като хипотеза определи енергийният министър Делян Добрев изказването на председателя на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев от вчера, че цената на тока от 1 юли догодина ще се увеличи с минимум 3%.

Изказването e хипотеза за това какво ще се случи, ако не се въведе цената за достъп за ВЕИ-та. "Присъединяването на ВЕИ предизвиква разходите в системата, които трябва някой да плати", каза на брифинг Добрев, цитиран от агенция "Фокус”.

"Допълнителни разходи, предизвикани от някой друг, не трябва да се прехвърлят върху обществото", добави той.

"Няма да има никаква промяна на цената в този период. Всички допълнителни разходи, които бяха предизвикани от екстремалното присъединяване на ВЕИ-та към електроразпределителните дружества, ще бъдат поети от тях. Няма да се отразят върху цените за крайните потребители", каза от своя страна Семерджиев.

Поскъпване с 3-4% на цената тока би се случило, ако не бяха въведени тези цени за достъп.  Ако има благоприятни фактори, ще има и намаляване на цените на тока, добави Семерджиев.

"Няма нищо сбъркано в методологията за определяне на зелената добавка", според шефа на регулатора. Тя се определя според прогнозите, които се правят от електроразпределителните дружества като оператори за присъединяванията на ВЕИ-та на базата на подготвени договори. Процедурата предвижда те да дават прогнозите през април, а основните големи присъединявания бяха направени през юни. Целта на производителите е била да се възползват от тези цени. ДКЕВР нямала възможност да промени цената преди 1 юли.

В останалите сектори – при ветроенергийните паркове, няма изкривяване. "Изкривяване се получи при фотоволтаичните централи, тъй като от началото на тази година рязко паднаха инвестиционните разходи и това предизвика огромен интерес за построяване на тези централи", обясни Семерджиев. "Много по-трудно е да се инвестира в условията на свободен пазар, отколкото в условия на преференциални цени", добави той.

От всички мощности, които в момента работят, само 114 мегавата са минали лицензиране. Основните централи са под 5 мегавата. Имало е раздробяване на под 5 мегавата, за да не минават лицензиране. "По закон ние контролираме само тези, които са над 5 мегавата, обясни шефът на регулатора.

"Цената на тока се повишава отчасти заради възобновяемите енергийни източници, което е логично, но тази цена много често е функция на лошо управление на процесите в сектора", заяви по-рано днес Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация.

Той призова ДКЕВР да обясни защо не са били направени правилни сметки още тази година. "Защо през юни ни беше казано първо, че повишението ще е с 10%, после през юли с 13,6%, а за индустрията с 16 на сто? Накрая излезе, че ВЕИ-тата са виновни”, посочи Газдов. Той отбеляза, че по лошото в случая е, че регулаторът се опитва да прехвърли отговорността на други участници в системата.

Водещи

Най-четени