Гръцкият парламент одобри плана за реформи на Папандреу 29.06 | 18:06

Протестиращи нападнаха Министерството на финансите, когато депутатите гласуваха

От Деляна Петкова

Гръцкият парламент прие радикалния план за мерки за икономии за периода 2012-2015 г. Одобрението беше необходимо за да може страната да си осигури нова финансова помощ от кредиторите си, съобщи агенция Франс прес, цитирана от БТА. 

В 13.42 часа планът получи 151 гласа "за" от общо 300-те в парламента. Депутатите гласуваха един по един при извикване на имената им.

Припомняме ви, че европейските партньори на Гърция поискаха от страната ново съкращаване на бюджетните разходи и приемане на план за приватизация преди да развържат кесиите за нови помощи. Обещани са на първо място траншът в размер на 12 млрд. евро, който е миналогодишната схема за помощ на страната.

Това е последното плащане от заема, отпуснат на Атина през миналия май.

Освен това ще има и нова програма за финансова стабилизация на страната, която вече е договорена с ЕС и МВФ на стойност 120 млрд. евро. По искане на Франция във втората схема може би участват и частни търговски банки, не само институциите.

Това е вот на националната отговорност, се казва в съвместно изявление на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателя на европейския съвет Херман ван Ромпьой. Те обаче припомят, че утре (30 юни) ще има още едно критично гласуване в Атина - за мерките за прилагане на програмата. Именно него чакат от ЕС за да отворят кранчето на финансовите помощи.

Водещи

Най-четени