Няма план Б за избягване на фалита на Гърция 28.06 | 14:44

Оли Рен коментира независимостта на гръцкия парламент, но подчерта важността на вота

От iNews.bg

Единственият начин Гърция да избегне незабавния фалит е парламентът да подкрепи икономическата програма на правителството. "За тези, които спекулират с вариантите – няма план Б за избягване на фалита".

Това заяви комисарят по икономически и парични въпроси на ЕС Оли Рен.

В своето изявление той коментира, че парламентът на Гърция е независим орган, но призова лидерите на политически партии да признаят каква отговорност лежи на техните плещи.

"Гърците и техните демократично избрани представители сега са пред критичен избор. Реформирането на икономиката е със сигурност голямо предизвикателство, но е остава далеч по-добра алтернатива на фалита", коментира още Рен и призова политическите лидери да открият следващите стъпки и да създадат необходимия политически консенсус.

За втори път правителството на Папандреу получава подкрепата на ЕК за своята програма за икономическо развитие. На 21 юни председателят на Комисията Барозу изрази своята увереност, че премиерът ще получи подкрепата на гръцкия парламент. Тогава кабинетът беше изправен пред вот на доверие.

Тогава Барозу припомни, че критично е гласуването в края на този месец, визирайки именно дебатите относно програмата на Папандреу за ново съкращаване на бюджетните разходи и за приватизация. Тази подкрепа е ключова за страната, тъй като от вота зависи отпускането на нови финансови инжекции за южната ни съседка.

Водещи