Гърция въведе извънреден данък върху недвижимото имущество 28.09 | 11:20

Налогът ще идва със сметката за тока и при неплащането му ще бъде спирано електричеството

От iNews.bg

Въпреки очакванията гласуването на промените в законопроекта за въвеждане на извънреден данък върху недвижимото имущество да разкрие наяве противоречията в редиците на управляващите в Гърция социалисти, това не се случи.

Масовите социални протести и недоволството на някои депутати от ПАСОК не повлияха на гласуването и въвеждането на извънредния данък беше прието с гласовете на цялата парламентарна група на ПАСОК, както и на един независим депутат (общо 155 гласа "за"). "Против" гласуваха 142-ма народни представители от Нова демокрация, Комунистическата партия, Националистическата формация ЛАОС, Коалицията на радикалната левица "Сириза" и независими депутати.

Ставката на данъка, който ще се внесе на две вноски за 2011 г. и на четири за 2012 г., ще бъде от порядъка на 3 до 16 евро на квадратен метър, а увеличението за новите сгради ще достигне 25%. При изчисляването му ще се вземе предвид зоната, в която се намира имотът, като новопостроените сгради ще бъдат облагани с по-висока такса. Данъкът ще пристига със сметките за електричество и, ако не бъде платен, ще бъде спиран токът на домакинствата.

Преди гласуването министърът на икономиката Евангелос Венизелос подчерта, че новият данък ще бъде плащан и от собственици и строителни фирми, които държат под наем държавни имоти. Данъкът обаче няма да бъде събиран от хотелиерите, за да не се саботира туристическата индустрия, посочва в "Та неа".

Венизелос подчерта, че настоящите мерки целят да се върже бюджетът за 2011 и 2012 г. и че цялостният въпрос с данъците върху недвижимото имущество ще бъде разглеждан "по-късно".

Кабинетът очаква само от въвеждането на извънредния налог още тази година да събере повече от 2 милиарда евро. Мярката е част от цялостен пакет мерки за осигуряване на шестия транш от 8 милиарда евро от "спасителния заем" на ЕС и на МВФ в размер на 110 милиарда евро.

В същото време обаче социалните протести продължават, снощи полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне хилядите недоволстващи граждани пред парламента срещу гласувания данък. Днес Атина е напълно парализирана заради стачката в градския транспорт, а основните синдикати в страната – АДЕДИ и ГСЕЕ се готвят за есенни национални протести.

Днес в гръцката столица пристигат и представители на т.нар. "тройка" (ЕЦБ, ЕК и МВФ). В. "Навтемборики" посочва, че вече е постигнато споразумение за бюджета на Гърция за 2011 и 2012 г., като остава да бъдат уточнени някои допълнителни мерки за бюджета за следващите две години (2013 и 2014 г).

 

Водещи

Най-четени