Гърция иска да има зони с български заплати 29.08 | 12:15

Целта е създаване на зони за инвестиции, за да се измъкне страната от депресията

От Диана Цветкова

Фалирала Гърция, която не може да се справи с предизвикателното неплащане на данъци, предлага на нейна територия да бъдат изградени специални икономически зони, като тези в Китай, но с български заплати, съобщава в. "Димократия".

Целта на това предложение е в Гърция да бъдат създадени зони за инвестиции, чрез които страната да измъкне икономиката си от депресията. Предвижда се зоните да предоставят на инвеститорите данъчни и административни преференции.

Атина вече води разговори с Европейската комисия (ЕК) за одобрение на проекта, каза министърът на регионалното развитие Костис Хадзидакис. "Вярваме, че тези зони ще подкрепят реалната икономика чрез своя специален режим за привличане на инвестиции и генериране на износ", заявява той, цитиран от БТА.

Гръцкият в. "Нафтемборики" отбелязва, че създаването на такива зони ще превърне Гърция в инвестиционна дестинация. Смята се, че за да привличат местни и европейски инвеститори, заетите в тези зони трябвало да бъдат с български заплати, за да не ходят в България.

Предложението за специалните зони идва в момент, когато Гърция се опитва да вдъхне живот на икономиката си, преживяваща пета поредна година на рецесия.

Такива зони съществуват в някои развиващи се страни като Китай с цел да стимулират растежа.

Все пак структурните реформи като понижаването на заплатите и либерализацията на трудовия пазар остават ключови за спасяването на Гърция.

Водещи

Най-четени