Гърция пак е в епицентъра на дълговата криза 23.07 | 10:31

Кредиторите пристигат в страната утре

От Ралица Стоянова

Гърция пак е в епицентъра на европейската дългова криза.

Екперти от Тройката ще посетят страната утре, за да за да направят оценка на изпълнението на поетите от страната ангажименти в замяна на спасителните заеми.

Международните кредитори-  МВФ, ЕЦБ и ЕК, чакат доклад на експертите, за да решат дали ще се предоговарят условията на кредитното споразумение.

Засилват се опасенията, че Гърция няма да може да изпълни поетите ангажименти за отпускане на спасителния заем, пише Reuters.

Ако Гърция не изпълни условията, няма да има повече плащания, заяви германският вицеканцлер и министър на икономиката Филип Рьослер. Той доплъни, че е скептичен по отношение на това дали Гърция може да бъде спасена и че перспективата страната да излезе от еврозоната "отдавна вече не е толкова ужасна”.

Само с положителен доклад на Тройката ще се отвори пътят за удължаване на срока за изпълнение на бюджетните цели, заложени в споразумението, посочва финансовият министър Янис Стурнарас, цитиран от в. "Имерисия", пише БТА. "На този етап нищо не може да се смята за сигурно", посочва министърът. Докладът ще бъде представен в началото на август, а в началото на септември финансовите министри от еврозоната ще разгледат искането на Атина за промяна на условията. След средата на септември Гърция очаква да бъде отпуснат следващ транш от финансовата помощ.

Тройката не отстъпва от исканията си, пише в. "Етнос". Изданието посочва, че експертите ще гледат под лупа политиката, която се прилага за икономическото възстановяване и структурните реформи. Според публикацията атмосферата по отношение на предоговаряне на споразумението и финансирането на Атина във все повече европейски държави се влошава.

МВФ не иска да отпуска допълнителна финансова помощ на Атина, пише сп. Spiegel, позовавайки се на дипломати в ЕС.

Бил Клинтън гласува вот на доверие на Гърция и на управляващата тройна коалиция на среща с премиера Самарас, пише в. "Та неа". По време на посещението си бившият американски президент изрази убеждението си, че Гърция разполага с големи възможности. "Гърция не е бедна. Тя е една богата държава с талантливи граждани", е заявил Клинтън.

САЩ се интересуват от инвестиции в енергийния и туристическия сектор в Гърция. От септември
Европейската инвестиционна банка отваря кранчето на финансирането на малкия и среден бизнес. Правителството и банката са постигнали споразумение за отпускане на 1,4 млрд. евро до 2015 г.

Водещи

Най-четени