ДАНС разследва умишлена атака срещу банки 27.06 | 11:50

Вложителите са предупреждавани с SMS-и да си изтеглят парите, заяви Цветлин Йовчев

От iNews.bg

Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) разследва умишлена атака срещу големи български банки. От 2 дни се разпространяват твърдения, че и други финансови институции, освен КТБ АД, са в лошо състояние.

Това ставало най-вече чрез електронни писма, като в имейлите вложителите били съветвани да теглят спестяванията си оттам, информира в. "24 часа".

Информацията за започналото разследване на ДАНС е била потвърдена в парламента и от вътрешния министър Цветлин Йовчев

"Определено имаме установени опити, злонамерени, целенасочени да се дестабилизира банковата система и от вчера се провежда разследване в тази посока"', коментира той, цитиран от БТА. "Имало е атака и през интернет, и през мобилните телефони, като са разпращани sms-и, които да обезпокоят хората масово, включително и на случаен принцип. Целта е била да се разпространи слух, който да дестабилизира определена банка", добавя вътрешният министър. Той успокои, че финансовата система на страната е стабилна и няма основание хората да се притесняват.

Източникът на твърденията не се споменава, но според една информационна агенция става въпрос за Гриша Ганчев. Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров призова въпросната агенция да не се превръща в говорител на прокуратурата и опроверга твърденията, че има разследване за източване на КТБ АД. Обвинител номер едно предупреди, че публичното говорене за проблеми в една или друга банка поставя под сериозен риск банковата ни система и напомни, че неверни твърдения, застрашаващи тази стабилност, могат да бъдат санкционирани.

Водещи

Най-четени