Ситуацията с КТБ АД няма да окаже сериозно влияние върху банковия сектор 26.06 | 21:01

Това се казва в съобщение на рейтинговата агенция Fitch

От iNews.bg

Според рейтинговата агенция Fitch ситуацията около КТБ АД може да има единствено ограничено влияние върху банковия сектор в страната. Това се казва в съобщение на компанията, цитирано от агенция "Ройтерс".

Действията на БНБ, която постави финансовата институция под специален надзор, са тест за рамката на страната за спасяване и преобразуване на банки, коментират от Fitch. Агенцията не оценява КТБ АД, се казва в съобщението.

Поставянето на финансовата институция под специален надзор от страна на БНБ е тест за рамката на страната за спасяване и преобразуване на банки, коментират от компанията, уточнявайки, че те не оценяват КТБ АД.

Недостигът на капитал, ако има такъв, както и до колко той може да бъде покрит от държавата и акционерите, все още не е известен, тъй като текат оценки от страна на квесторите, които централната банка назначи, коментират още от Fitch.

Според правилата на Европейската комисия ако рекапитализацията включва държавна помощ, акционерите и притежателите на второстепенен дълг биха могли да понесат загуби преди публичните средства да бъдат инжектирани.

Изключения на правилата обаче са възможни, ако финансовата система е поставена под риск или необходимият капитал е малък, се казва в съобщението на агенцията.

Припомняме, че вчера стартира проверката на активите и пасивите на КТБ АД. От БНБ съобщита, че инспекцията ще се извърши в десет дневен срок.

Най-четени