Орешарски: Следим състоянието на банките. Гражданите да не се притесняват 27.06 | 11:25

Ще подкрепим усилията на БНБ, заяви премиерът

От iNews.bg

"Около случващото се с КТБ следим състоянието на всички други български банки и не виждам повод за притеснение от страна на гражданите. Страната разполага с достатъчно инструменти. Имаме в това число много добро сътрудничество с БНБ. Ще подкрепим всички усилия на БНБ, както инструментално, така и ресурсно, за да не допуснем каквото и да е разколебаване на доверието на гражданите в една или друга институция."

Това е заявил пред журналисти в Брюксел министър-председателят Пламен Орешарски, съобщиха от правителствената пресслужба. По думите му е важно банковата проблематика да не влиза в политическото говорене. "Не е хубаво чисто икономически банкови проблематики да се използват за очевидно предстоящи кампании", заяви премиерът.

По отношение на вчерашната емисия държавни ценни книжа премиерът коментира, че тя е приключила с доста добри резултати. "Десетгодишна лихва под 3,1% е наистина добра оценка за доверието на инвеститорите. Това е една обективна оценка от инвеститори, които влагат пари в нашата икономика", каза Орешарски.

Премиерът е коментирал още и вероятния бъдещ председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който по думите му ще бъде подкрепен и от България. Самият Юнкер пък многократно е идвал в страната ни и има добро отношение към нея, коментира Орешарски.

По отношение на енергийната сигурност министър-председателят изтъкна диверсификацията на източниците и пътищата за доставка на енергоносители.

"Южен поток" е частен случай. Вече заявих, че след привеждане в съответствие с европейското законодателство ще продължи.

Имаме силна заинтересованост "Южен поток" да продължи, както и останалите страни, през чиито територии минава", подчерта Орешарски и напомни, че Австрия наскоро подписа споразумение с руската страна. Попитан за очакваните консултации на политическите сили в България, премиерът отбеляза, че се надява в резултат на тях политическата нестабилност да бъде преодоляна.

Водещи