ДДС в Испания се увеличава 27.08 | 12:15

Стъпката е част от строгите финансови мерки, които правителството прилага с цел намаляване на дефицита

От Ралица Стоянова

Испания вдига данъка добавена стойност (ДДС) от 1 септември тази година, информира Bloomberg. Стъпката е част от строгите финансови мерки, които правителството прилага с цел стабилизиране бюджета и намаляване на дефицита. 

Очаква се увеличаването на ДДС да намали още повече потребителското търсене в четвъртата по големина икономика в еврозоната, което вече стремглаво върви надолу, пише Econ.bg.

Миналия месец премивът на Испания Мариано Рахой се отказа от прогнозата си за връщане към растеж през 2013 г., когато обяви мерки за съкращаване на разходите и увеличаване на данъците през периода до 2014 г. Тези мерки ще утроят предварително планираните икономии до общо 15% от годишния брутен вътрешен продукт.

Въвеждането им започва през септември. Те ще добавят 102 млрд. евро към сумата от 48 млрд. евро, които бяха първоначално планирани за тази година и започнаха да влизат в сила през второто тримесечие на 2012 г.

Утре трябва да бъде публикуван официален доклад за размера на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Анализаторите прогнозират спад на потребителското търсене през второто тримесечие. Прогнозите на правителството са за понижение от 4% през тази година.

Същевременно се очаква и по-нататъшно драматично намаление на БВП през третото и четвъртото тримесечие на тази година.

Испания обяви, че предприема бюджетни съкращения през юли. Данъците при продажба ще се увеличат от 18% на 21%, а а бюджетите на местните власти ще бъдат намалени. 3,5 млрд. лева ще бъдат съкратени от бюджета на администрацията.

Предвидените съкращения в размер на 65 млрд. евро в следващите две и половина години са част от сделката с лидерите на еврозоната, която има за цел да спаси испанските банки.

Водещи

Най-четени