Испания обсъжда бюджета си 03.08 | 15:50

Доходността на 10-годишните облигации на страната стигна 7,1% днес

От Ралица Стоянова

Испанският кабинет обсъжда днес бюджета на страната за 2013 и 2014 година, съобщава BBC.

Миналият месец от Мадрид обявиха нови мерки за съкращения и ново увеличение на данъците. Общият финансов обем на този ход се движи около 65 млрд. евро. Все са налице страхове, че проблемното производство на страната, както и задлъжнелите банки, може да принудят Испания да поиска спасителен пакет, пише Econ.bg.

Доходността на 10-годишните облигации на страната стигна 7,1% днес. Ако тя остане на това ниво, е твърде вероятно правителството да не може да си позволи да олекоти своите дългове и да не се справи с тях.

След обсъждането бюджета ще бъде пратен на Европейската комисия, която да го прегледа.

Гърция, Португалия и Ирландия потърсиха външна финансова помощ и спасителни пакети при горе-долу сходно ниво на доходност.  

През юни Испания поиска 100 млрд. евро заем от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС). Целта на отпуснатите средства е да се "изхранят" задлъжнелите банки и да се уравновеси тяхното тежко положение. 

Вчера пък президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги изтъкна, че институцията е готова да се намеси в облигационните пазари, за да олекоти състоянието на страни като Испания.

Противници на подкрепата на ЕЦБ за Испания са както Финландия, така и гръбнакът на еврозоната - Германия. Сходно е отношението им и към евентуална намеса на институцията към затруднената ситуация и в Италия. Финландците и немците обявиха, че единствения случай, в който биха подкрепили задлъжнелите страни, е ако те обещаят да се придържат към изключително стриктни бюджетни планове.


Водещи

Най-четени