Две от ЕРП-тата са си спестили търгове за милиони 11.04 | 11:05

Нарушенията възлизат на 11 млн. лева, сочи справка на АДФИ

От Симеон Досев

Търгове за милиони са си спестили две от енергоразпределителните дружества – ЕВН и Енерго-Про. Нарушенията на Закона за обществените поръчки (ЗОП), направени от тях, възлизат на 11 млн. лева през 2013 г. Това показва справка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за дейността ѝ от началото на годината.

Неправомерните действия на ЕРП-тата включват както непроведени търговe, които са били задължителни по закон, както и неоснователно пропуснати конкурси, информира вестник "Труд".

При ЕВН са били извършени проверки на 12 обществени поръчки за общо 66 млн. лева. Непроведените или неоснователно проведените търгове са 5 за 5,8 млн. лева. Нарушенията на ЗОП са общо 69.

5 договора за общо около 7 млн. лева са проверени и при Енерго-Про. Изпълнителите на 3 от тях на стойност 5,6 млн. лв. са избрани или без да е обявена обществена поръчка, или са направени неоснователно. Общо 40 нарушения на законодателството са направили от дружеството.

От компанията коментираха, че считат констатираните нарушения за неоснователни и ако им бъдат наложени санкции, ще ги обжалват по съдебен ред.

Преди година, след масовите протести заради цената на тока, агенцията откри аналогични нарушения. "Енерго про” например не бе обявило търгове за над 37 млн. лв. най-вече за ремонт и изграждане на въздушни линии и трафопостове.

Тогава невъзложените поръчки на ЧЕЗ бяха за 576 569 лв., а на ЕВН - за 962 911 лв. Бе установено, че и трите дружества имат договори със свързани компании, подписани без конкурси.

АДФИ е потвърдила и нередностите, извършвани в миналото във фонд "Научни изследвания”. Звеното е възложило без конкурс 7 договора за общо 1,5 млн. лв. Установени са и умишлени вреди за близо 600 000 лв. Законодателството е било нарушено общо 361 пъти. Най-честите провинения – общо 112, са финансиране на проекти, които би трябвало да бъдат отстранени от конкурсите на фонда по административни причини.

Сключвани са и договори за проекти без оценка и класиране. Управителят на фонда е подписвал контракти, различни от решенията, взети от изпълнителния съвет. Не е упражнен контрол по 4 договора.

Най-големи вреди през последните три месеца са разкрити в държавното дружество "Напоителни системи" – за 4,2 млн. лв. Засечени са и индикатори за измама.

За 3 месеца финансовата инспекция е засякла непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки за близо 33 млн. лв. и нанесени вреди за почти 5 млн. лв.

Водещи

Най-четени