До 11 юли фермерите подават заявления за компенсациите за E.coli 23.06 | 10:03

Финансовата помощ е за обезщетяване на зеленчукопроизводителите за нереализирана на пазара продукция

От Деляна Петкова

В Официалния вестник на ЕС беше публикуван Регламент за изпълнение (ЕС) № 585/2011 от 17 юни 2011 г., в който се определят извънредните мерки за подпомагане на сектора на плодове и зеленчуци в общността, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Финансовата помощ е за обезщетяване на зеленчукопроизводителите за нереализирана на пазара продукция, вследствие на разпространението на бактерията Eшерихия коли.

Общият бюджет за всички страни членки по направлението е 210 милиона евро. Финансирането – с компенсаторен характер, има за цел да покрие щетите на зеленчукопроизводителите от нереализираната на пазара продукция в периода от 26 май до 30 юни 2011.

Подпомагането е за изтеглените и ненабрани количества домати, салати, краставици, сладък пипер и тиквички за прясна консумация.

От 20 май 2011 г. общинските служби по земеделие приемат заявления за намерение за участие в схемата. По този начин се набира поетапна информация, която България периодично представя на ЕК, за изтеглените и нереализирани на пазара количества продукти за прясна консумация.

На подпомагане имат право производители на зеленчуци, които до 25 май 2011 г. са регистрирани по наредбата за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители, и търпят финансови щети.

След заявяване и изпълнение на мерките за изтегляне от пазара и небране, зеленчукопроизводителите трябва да поддадат заявки за плащане до 11 юли 2011 г. в областните дирекции на ДФ "Земеделие” – Разплащателна агенция.

Документи ще се приемат след обнародване на наредбата за реда на подаване на заявки за плащане до 11 юли 2011 г. Разплащателната агенция ще превежда финансовата помощ след извършване на необходимите проверки.

Водещи

Най-четени