Заради E.coli Германия е унищожила 10% от зеленчуковата си реколта 14.06 | 11:30

Източникът на заразата се оказа органична ферма в Долна Саксония

От Ивайло Ачев

До 10% от реколтата от краставици, домати и марули в Германия е унищожена заради истерията около заразата с ешерихия коли (E.coli), предаде Local.de.

Според германския министър на селското стопанство Илзе Айгнер в страната са унищожени 5900 тона краставици, 1300 хектара марули и 3500 тона домати. Айгнер обаче защити решението за унищожаването им с думите, че "здравето на хората е по-важно от икономическото здраве".

След доста време на проверки и търсене германските власти идентифицираха източника на заразата с ешерихия коли – зеленчукови кълнове от ферма в Долна Саксония. Селскостопанското органично предприятие култивирало кълнове от маруля, боб, леща, люцерна и други култури. След проверката фермата е затворена, а всички нейни продукти са изтеглени от търговската мрежа.

Според властите обаче фермата не е нарушила по някакъв начин изискванията за органично селско стопанство и няма да има повдигнати обвинения срещу собствениците ѝ.

Дотук по данни на института "Роберт Кох" общо 3228 души в Германия са заразени от опасната бактерия. 36 са смъртните случаи, като 35 са германски граждани, а само един е на шведски гражданин. Шведският пациент обаче се е разболял и починал след посещение в Германия.

Водещи

Най-четени